Technologie

Social Learning, Mobile Learning, Networked Learning, Moocs, Rapid eLearning, Digiboards, Learning Analytics en nog veel meer woorden zijn pas de laatste jaren ontstaan. Feit is dat u als trainer/opleider of geïnteresseerde lezer steeds meer te maken krijgt met door technologie verrijkt leren. In 1999 werd een paper in Finland gepresenteerd op een Europese conferentie met als thema de veranderende rol van de docent welke vroeg om  ‘A digital driver’s licence and other specific ICT-skills’  voor docenten (Jager en Lokman, 1999). Deze ICT skills zijn nu al grotendeels ontwikkeld, ook bij u.

Wanneer bent u voor het laatst in een echt bankfiliaal geweest? Gebruikt u uw DigiD voor het invullen van de belastingaangifte? En besteld u wel eens uw boeken of kleding bij Bol.com of Zalando? Ook de papierindustrie voelt de hete adem van de veranderende communicatietechnologie in hun nek en moeten hun verdienmodel drastisch omgooien. Technologie is de hele werkende wereld in een zeer rap tempo aan het veranderen.

Op dit moment zijn er meer smartphone gebruikers dan pc-bezitters in Nederland en gaan wij aan kop in Europa met 94 % van de huishoudens die over een internetaansluiting beschikken. Technologie kent vele toepassingen die je kunt inzetten om doelen te behalen, mensen op een andere manier te bereiken, informatie sneller en accurater te verwerken, plaats en tijd onafhankelijk te werken, kosten effectief te produceren en nog veel meer. Denk hierbij niet alleen aan de combinatie leren en technologie maar ook aan andere technologieën zoals communicatietechnologie, kunstmatige intelligentie en medische technologie.

De smartphone is op dit moment voor heel veel mensen het instrument om de wereld te ontdekken en dichterbij te halen. Ook in het onderwijs wordt de smartphone steeds vaker gebruikt. Een paar maanden geleden gaf ik een gastcollege op de Hogeschool in Rotterdam waarbij de leerlingen hun eigen telefoon gebruikten om hun mening te geven over geponeerde stellingen. Alle antwoorden werden rechtstreeks weergegeven in cirkel- of staafdiagrammen op een groot scherm. Na afloop van het college kon men ook feedback geven over de inhoud middels evaluatievragen. Alle antwoorden werden live weergegeven, ook de minder leuke, in een zogenaamde Tag-cloud (zie PresentersWall.nl).

Technologie is sinds heel kort beschikbaar gemaakt op basisscholen. De directie van 27 basisscholen rondom Hoogeveen gaven in april 2015 het startsein voor de samenwerking ‘Kiezen voor Technologie’, dit alles vormgegeven door de overheid in het vastgestelde Nationaal Techniekpact 2020. Hierin staat: Basisscholen en bedrijfsleven zetten zich in om iedere basisschoolleerling op een gestructureerde manier in aanraking te laten komen met wetenschap en technologie. Technologische innovaties zijn nodig om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Is alles wat te maken heeft met technologie dan alleen maar positief? Nee, zeker niet. Technologie kan ons denken veranderen doordat we ‘Google’ wijsheid gebruiken wat ons onvoldoende kritisch laat denken. We stellen onze vragen online en nemen aan dat antwoorden die worden verstrekt juist zijn. Een tweede gevaar is de sociaaleconomische kloof. Niet iedereen is in staat mee te doen met de laatste technologische gadgets zoals bijvoorbeeld het kopen van een Smartwatch, Drone of Oculus Rift.

Tot slot wil ik nog veiligheid noemen als gevaar. Internetveiligheid begint een steeds groter probleem te worden en cybercriminaliteit zoals phishing, botnets, Trojaanse paarden, etc. kosten miljarden. Daarnaast geven ze ons bovendien een zeer onveilig gevoel. Wat als ik geen internet meer heb of mijn bankaccount is gekaapt doordat ik per ongeluk op een link heb geklikt in een email? Hebben we nog wel een alternatief als het internet het niet meer doet? U moet blijven leren door op de hoogte te blijven van nieuwe technologie maar vooral kritisch blijven en opletten.

Technologie om ons heen

Technologie om ons heen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.