Leerstrategie voor je organisatie ontwikkelen

Hoe ontwikkel je een leerstrategie voor je organisatie zodat je deze kunt laten groeien? Er zijn vele wegen naar Rome maar mijn voorgestelde snelweg is deze.

  1. Wat is de strategie, missie en visie van de organisatie? Je kunt dit vaststellen door te praten met de executive staff, directeuren van de diverse afdelingen en overige stakeholders. Wat wil de organisatie bereiken en hoe kan HR hierin bijdragen. Je kunt gesprekken houden, workshop organiseren, leiderschaps-meetings houden, townhalls, vragenlijsten, etc. om dit te weten te komen.
  2. De volgende stap is te Identificeren wat de training behoeftes zijn  door de behoeften van de organisatie te vergelijken met die van HR. Zijn er verschillen of lacunes in deze behoeften? Het kan bijvoorbeeld zijn dat de organisatie het recruitment-proces binnen twee weken voltooid wil hebben maar dat de huidige organisatie dat niet kan bolwerken vanwege een te kleine HR-afdeling. Zorg wel dat je je blijf richten op leren en ontwikkelen en dat je niet op de stoel van legal, compliance, procurement of andere afdelingen gaat zitten.
  3. Als je weet waar de gaten zitten kun je daar je trainingsplan op inzetten en zorgen dat hier effectieve programma’s voor worden ontwikkeld. Schrijf leerdoelen om de programma’s zo goed mogelijk te richten op prestaties (performance) van de medewerkers en kijk op welke wijze je dit programma gaat uitvoeren (klassikaal, elearning, webcasts, etc). Betrek hier ook vertegenwoordigers van de business bij zodat ze kunnen meedenken en meebeslissen.
  4. Als je plan klaar is ga je de boer op en zorg dat het senior management je plan ondersteunt en als ambassadeur wil optreden. Je hebt een goed idee hoe je je trainingplan gaat uitvoeren, wat het kost en welke middelen je nodig hebt. Zorg ervoor dat alle issues van de business opgelost zijn voordat je de volgende stap gaat zetten. Indien de business zich niet wil committeren ga dan terug naar de tekentafel. Als je buy-in hebt zorg je dat dit vastgelegd wordt en ga je ontwikkelen en implementeren, dit is stap 5
  5. Selecteer je leveranciers, middelen, materialen, projectleiders, etc. Evalueer de uitkomsten en zorg voor terugkoppeling naar je stakeholders. Denk ook aan communicatie en marketing van je leerstrategie en opleidingsplan. Medewerkers moeten hiervan afweten en makkelijk kunnen vinden wat ze op een bepaald moment nodig hebben.
Leerstrategie

Leerstrategie ontwikkelen

Een goed artikel over HR strategie tref je ook nog hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.