Learning Management Systeem (of Learning Engagement Systeem) vervangen

In de titel zie je al verschillende benamingen voor 1 type software systeem. Vaak is dit een een apart onderdeel van een Talent management (Human Resources) suite waarin opgesloten software en processen voor compensatie en beloning, beoordelingssystematiek, gevolgde loopbaan en bijvoorbeeld recruitment. Ik wil me in dit artikel kort richten op vervanging  van het Learning Management Systeem (LMS) en niet op de selectie. Veel grote organisaties staan op het punt hun LMS te vervangen. Dit gebeurt om de 6-9 jaar en  dit zullen naar verwachting allemaal cloud based systemen zijn (zie artikel link Bersin). Er zijn veel goede systemen in de markt en je moet kijken waar jouw organisatie behoefte aan heeft om de juiste leverancier te selecteren (zie voor selectie dit artikel). Meest belangrijke spelers in willekeurige volgorde zijn Saba, Cornerstone on Demand, Oracle, Sumtotal, Xerox, Blackboard, Crossknowledge en SAP (zie artikel).

Om het Learning Management Systeem te vervangen in een organisatie spelen diverse complexe vraagstukken een rol waar ik er een aantal van noem.

  • Moet alle content van het oude systeem overgezet worden, m.a.w. waar en wanneer trek ik de grens?
  • Ga ik alle landen ineens overzetten in het nieuwe systeem of kies ik voor een gefaseerde overgang (bijv. per land of per regio)?
  • Welke processen veranderen er in een land/regio of ga ik meteen standaardiseren en kies voor 1 proces?
  • welke personeel met welke competenties heb ik nodig? Hier zit niet alleen een verander (change) project bij maar wellicht ook het afslanken van een organisatie voor met name standaardiseren en nieuwe geautomatiseerde mogelijkheden van het systeem
  • welke content kan ook op nieuwe tools zoals apps, mobile en social draaien die met name het werkplekleren moeten ondersteunen?
  • wat zijn de nieuwe (technische en didactische) eisen voor het maken van content in het nieuwe systeem? Denk hierbij ook aan video, assesments en rapportages.

Ik kan deze lijst nog wel even door laten gaan met nog veel meer vragen op het gebied van IT, HR, en de business. Een nieuw systeem is geen sinecure en tientallen mensen van het bedrijf en van de leverancier zijn hier jarenlang mee bezig. Het is dan ook een behoorlijk kostenplaatje die vooraf zichtbaar moet worden gemaakt in een business-case.

images

Voorbeeld Learning Management Syteem portall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.