Leiderschap programma’s

Leiderschap programma’s. Er gaan miljarden euro’s om in leiderschap ontwikkeling en er zijn duizenden boeken over geschreven.

Ik richt me nu eerst op de programma’s. Een andere keer op de boeken.
Programma’s van enkele dagen tot vele maanden zijn bedacht om leiders te ontwikkelen.

Insead, London Business School, HEC en CCL zijn een aantal voorbeelden van internationale instituten die een enorm aanbod hebben van leiderschap programma’s. Nijenrode RSM en TiasNimbas zijn de belangrijkste maar zeker niet de enige in Nederland.
Er wordt ook vaak onderscheid gemaakt tussen vrouwelijk leiderschap en mannelijk leiderschap die uiteraard ook elk een eigen inhoud kennen.

Waarom hebben deze instituten deze focus? Simpel: er is een behoefte en er is budget.

Een leiderschap programma begint bij enkele duizenden euro’s tot vele tienduizenden euro’s per deelnemer.
Een Leadership journey bij Wharton Business School kost bijvoorbeeld 12.000 Euro voor een vijf daags programma.
Het doel is om zelfbewust en omgevingsbewust te worden in gezelschap van gelijken en onder begeleiding van divers specialisten zoals coaches, professoren, etc.
Vaak hebben deze programma’s ook een sociaal doel bijv.; het ondersteunen van een NGO.

Het is belangrijk dat leiders blijven reflecteren en zich verder ontwikkelen om hiermee een succesvol bedrijf te kunnen leiden.
Ook retentie speelt steeds vaker een rol omdat bonussen minder sociaal wenselijk zijn kan, door een programma aan te bieden van een prestigieus instituut, de directeur of manager behouden worden voor het bedrijf of weer gemotiveerd raken om een nieuwe taak op zich te nemen.

Dit programma krijgt dan ook de bedrijfswaarden mee (corporate values) en afgestemde leerdoelen om ervoor te zorgen dat het programma ook biedt wat het bedrijf nodig heeft of wat het individu zoekt voor zijn/haar ontwikkeling.

Mijn tip is om bij het ontwerpen van leiderschap programma’s altijd twee vragen te stellen: wat willen we aan het eind bereikt hebben en wanneer is dit programma succesvol?

Meer informatie nodig? Mail me gerust.

Leiderschap programma’s

Leiderschap programma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.