Filosofie

Ik was afgelopen donderdag te gast op de ‘Koninklijke Industrieele Groote Club’ te Amsterdam waar  een lezing gegeven werd over filosofie door Jos Kessels. Deze filosoof, adviseur en auteur van vele boeken gaf ons een inkijkje in de leer van Socrates. Zijn specialisatie richt zich op Leiderschap en persoonlijk meesterschap. Behalve een aimabel man ook een fantastische verhalenverteller. Het verhaal wat het meeste indruk op mij maakte was het verhaal over liefde en schoonheid in het Symposium  waarin Aristophanes, de toneelschrijver het heeft over de ‘bolmensen’.

Vroeger hadden mensen vier armen en vier benen en twee hoofden. Ze waren zo sterk dat Zeus en Apollo bang waren dat ze de Olympus wilde veroveren. In een nacht daalden ze af om alle bolmensen doormidden te snijden. Het gevolg was dat alle bolmensen wanhopig op zoek gingen naar hun wederhelft. Ze waren niet meer uit elkaar te halen en dat maakte dat ze om zouden komen van de honger. Zeus en Apollo kregen medelijden  en zorgde ervoor dat de omhelzingen leiden tot verzadiging, zodat ze elkaar konden loslaten, rust vinden en weer aan het werk konden om zodoende in leven te kunnen blijven (Kessels, 2014  p.153).

Wat betekent dit nu? Kessels geeft aan dat gemis hoort bij de menselijke conditie, de natuurlijke toestand is er een van onvervuld verlangen. Je komt misschien wel eens tekort, je snapt iets niet of je voelt je onbegrepen. Laat het betijen en bekijk het vanuit andere perspectieven. Het wordt eb en vanzelf weer vloed.

Wat heb ik hieraan? Ben je manager, leider of verantwoordelijke? Socratische principes geven je ideeën en helpen je  kwaliteiten te ontwikkelen als vragen stellen, debatteren maar vooral leren te luisteren.

 

Filosofie uit Griekenland

Filosofie

(delen van dit blog zijn uit het boek Scholing van de geest gehaald. (Kessels 2015, uitgeverij Boom)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.