Cultuur

Je eigen cultuur neem je mee in een training. Ik heb laatst een training gegeven aan een klant. Binnen deze training waren maar liefst 12 verschillende landen vertegenwoordigd uit voornamelijk Europa, Noord-Afrika, het Midden Oosten en Azië. TIjdens de training viel mij op dat alle (voor)oordelen die ik had over bepaalde culturen gewoon niet klopten. De Aziaten waren niet introvert, De Zuid-Europeanen waren niet druk aan het gebaren en de Nederlanders overheersten niet de discussies. Ik moest daar aan denken toen ik op LinkedIn onderstaande plaatje zag over culturen.

Cultuur plaatje

Cultuur plaatje

Ik weet niet wie het gemaakt heeft dus ik kan helaas niet de auteur noemen. Ogenschijnlijk een leuk plaatje waarvan je denkt dat is leuk om te weten en daar doe ik mijn voordeel mee in een internationale training.

Riding the Waves of Culture is denk ik wel het meest bekende boek op het gebied van cultuur (Trompenaars & Hampden-Turner 1997). Daarin wordt hun zeven dimensies model geïntroduceerd. Een goed overzicht van dit model tref je aan op deze website .

Moet je dus een presentatie/training geven aan een internationale klas dan is mijn tip om iets meer te gebruiken dan een enkel “makkelijk” plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.